Ben jij de dirigent van je eigen leven?

Handvatten om je leven in te richten zoals jij wilt

Eén van de belangrijkste, negatieve stressveroorzakende factoren is het gevoel geen invloed te kunnen uitoefenen op de situatie, een gevoel van machteloosheid, van hulpeloosheid. Daarop voortbordurend durf ik te stellen dat als je het gevoel van invloed wél hebt – en daarmee de regie over je eigen leven – je meer ontspannen en gelukkiger bent dan als je dat niet hebt. Hoe is dat voor jou?

Flow gevoel
Voor mij klopt het in ieder geval. In alle ik-zit-heel-lekker-in-mijn-vel-situaties in mijn leven zie ik een rode draad: ik zit altijd zelf achter het stuur. In beweging. Op weg naar een bestemming waarvan ik weet en/of voel dat die écht bij me past. Met een gevoel van vertrouwen, plezier en vrijheid.


Een goede voorbereiding…
Achter het stuur zitten van een auto die niet in beweging wil komen, schiet niet op. Van hot naar her rijden zonder duidelijke bestemming voor ogen, kan werken. Je ontdekt onderweg ongetwijfeld wat je wel of niet leuk vindt. Is je wens om binnen afzienbare tijd op een bestemming aan te komen die écht bij je past? Dan is het effectiever om je goed voor te bereiden. Om voor vertrek met tijd en aandacht te onderzoeken aan welke voorwaarden jouw bestemming moet voldoen, waar die ligt en hoe je er het beste heen kunt rijden.

…is het halve werk
Een goede voorbereiding vereist om te beginnen een flinke dosis zelfkennis en zelfinzicht. Dat komt ook van pas als je eenmaal onderweg bent. In dit artikel geef ik je drie handvatten die je kunnen helpen bij het vergroten hiervan. Nieuwsgierig? Heel goed! Je bent er klaar voor om de regie te pakken en je leven in te richten op een manier die écht bij je past.

1. Waarden als innerlijk kompas

Jouw persoonlijke waarden kunnen je helpen om keuzes te maken en een richting te bepalen die écht bij je past. Waarden geven aan wie je bent. Niet wie je heel graag zou willen zijn, niet wie je vindt dat je moet zijn, maar wie je bent in het leven, op dit moment. Waarden dienen in feite als een kompas. Je bent trouw aan jezelf als je dit kompas volgt. Voorbeelden van waarden zijn bijvoorbeeld: avontuur, beleefdheid, betrokkenheid, echtheid, genieten, integriteit, loyaliteit, onafhankelijkheid, respect, samenwerking, vrijheid.

Wil jij waardenvol leven?
Begin dan bij het helder krijgen van jouw kernwaarden. Wat vind jij belangrijk in je leven en je werk? Als je stil staat bij jouw kernwaarden bedenk dan dat ze er gewoon zijn, ze zijn deel van jouw unieke zelf. Het is dus niet de bedoeling te gaan redeneren.  Volg vooral je gevoel. Je kunt ook eerst een langere lijst maken en daarna de volgorde bepalen. Deze opdracht helpt je op weg:

Waarden verduidelijken
Denk terug aan een situatie waarin je helemaal in je element – helemaal jezelf – was. Haal alles zo scherp mogelijk terug. Waar en met wie was je? Wat deed je? Wat deed de ander? Etc. Maak deze situatie zo concreet mogelijk. Zodra dit scherp op je netvlies staat, ga je op zoek naar het antwoord op de volgende vragen: Wat maakte precies dat ik me hier zo goed voelde? Welke waarden speelden hier een rol?

Je kunt dit ook doen aan de hand van een situatie waarin je je juist helemaal niet lekker voelde. Een situatie waarin je misschien wel heel anders (negatief) reageerde dan je van jezelf gewend bent. Bijvoorbeeld door de communicatie of het gedrag van de ander(en) waarmee je te maken had. Stel jezelf de vragen: Wat maakte dat ik me hier niet prettig voelde? Wees daarin zo specifiek mogelijk. Welke kernwaarden van mij kwamen hier in het geding?

Gebruik je kompas
Heb je een top drie van jouw kernwaarden kunnen samenstellen? Dan kun je vanaf nu je leven zo gaan inrichten dat deze waarden zoveel mogelijk ruimte krijgen. Gebruik het inzicht dat je hebt bij het maken van keuzes. Is samenwerken bijvoorbeeld een belangrijke waarde voor jou, dan kan het een flinke uitdaging zijn om als eenpitter te ondernemen. Ben je een echte avonturier, dan  kom je vermoedelijk niet erg tot je recht als je de hele tijd achter je bureau in een klein kamertje zit.

2. Beeldwerk

Het afgaan op verwachtingen van anderen, eisen die je jezelf oplegt (en niet bij je passen) en onze westerse, rationele levenshouding kunnen ervoor zorgen dat je van jezelf verwijderd raakt. Dit tij kun je keren. Begin met dat altijd zo aanwezige ratio minder aandacht te geven en meer te luisteren naar je gevoel. Geef de regie uit handen aan je hart, het kent de weg.

In verbinding met je gevoel
Het helpt daarbij enorm als je met enige regelmaat zorgt voor rust, stilte en échte ontspanning in je drukke bestaan. Dat is een belangrijke voorwaarde om in verbinding te komen en blijven met je gevoel. Ook beeldwerk kan heel effectief zijn. Richt je bij je voorbereiding eens wat vaker op (ver)beelden en plaatjes in plaats van op (ver)woorden. Bijvoorbeeld door intuïtief beelden te verzamelen naar aanleiding van vragen als: Wat vind ik belangrijk in mijn leven en werk? Hoe ziet mijn ideale toekomst eruit?

Concreet en tastbaar
Met beelden spreek je je intuïtie en onbewuste aan. Wat niet in woorden is uit te drukken haal je zo wél naar voren. Al je zintuigen doen mee. Daardoor heb je de garantie dat wat ‘eruit’ komt heel dicht ligt bij wie je écht bent en dat de motivatie om er voor te gaan écht van binnen komt. Woorden kunnen je doen verdwalen en beelden brengen je terug bij jezelf. Dingen worden veel concreter zodra je er een voorstelling van kunt maken. Dat geldt in het bijzonder voor toekomstige acties, plannen en doelstellingen. Beelden maken jouw richting duidelijk. Zorg dat je jouw ‘beeldwerk’ regelmatig ziet, zo zorg je ervoor dat het bewust én onbewust doorwerkt in je dagelijkse leven.

3. Als het waarom ertoe doet zit je goed

Er komt een punt dat je weet waar je heen wilt, waar je reis naartoe gaat. Bijvoorbeeld het zelfstandig ondernemerschap. Of een baan bij die ene specifieke organisatie waarvan je weet dat die helemaal bij jou past. Je weet waar je voor wilt gaan. Eén van de eerstvolgende acties zal zijn dat je jezelf moet gaan ‘verkopen’. Klanten bereiken en aan je binden. Solliciteren.

Authenticiteit
Lees het boek ‘Marketing is waardenloos, authenticiteit is magnetizing’ van Joyce Meuzelaar eens. Het gaat over magnetizen: hoe je als organisatie of als mens op natuurlijke wijze mensen en bedrijven aantrekt, simpelweg omdat je eerlijk, jezelf en echt bent. Dit sluit naadloos aan op mijn motto ‘Wees jezelf en maak het verschil’. Doe je niet anders voor dan je bent en communiceer vanuit je kracht.

Gouden cirkel

Een eenvoudig communicatiemodel dat je daarbij enorm kan ondersteunen is de Golden Circle van Simon Sinek. Hij ontdekte dat  achter succesvolle  merken  allemaal  dezelfde  manier  van  denken,  handelen  en  communiceren  ten  grondslag  ligt,  die  compleet  tegenovergesteld  is  van  hoe  de meerderheid denkt, handelt en communiceert.

Drijfveren
Er zijn maar heel weinig bedrijven (lees ook: mensen) die vertellen waarom ze doen wat ze doen. Wat de reden is dat ze bestaan. Die duidelijk maken waarin ze geloven, die aangeven wat hun drijfveren zijn, die helder maken waarom ze elke dag doen wat ze doen en daarvoor met liefde hun bed uitkomen. De bedrijven die dat wel doen, zijn succesvol. Apple is het beroemde voorbeeld. Bezin op jouw waarom en train jezelf om daar te beginnen als je jezelf presenteert.

Goed voorbereid? Geniet van de reis!

 

 Hulp vragen is ook eigen regie

Kun je bij de voorbereiding van je reis of onderweg wel wat hulp gebruiken? Ik reis graag een tijdje met je mee. Mail mij om een afspraak te maken voor een gratis kennismakingsgesprek waarin je kunt verkennen of coaching wat voor jou is. Bellen kan natuurlijk ook: 06 39 77 54 76.