Hoe pluk je een dag?

Leven in plaats van geleefd worden

Het leven wil mij iets duidelijk maken. De laatste paar maanden kwam de dood iets te vaak dichtbij naar mijn zin.

Mijn liefde-gein-en-geluk-oom in Australië overlijdt na een lang en slopend ziekbed. Door de continenten die tussen ons in liggen had ik hem al heel wat jaren niet meer gezien. Ik zal hem nooit meer zien. Een moeilijk ‘afscheid op afstand’. Een lieve kennis krijgt de diagnose uitgezaaide borstkanker en wordt dus niet meer beter. Een goede vriendin rouwt om het verlies van een leeftijdgenootje, een andere vriendin om het verlies van een jonge collega. Mijn buurvrouw, moeder van twee tieners, ondergaat een zware hersenoperatie. En onlangs begon de week met een briefje van de school van mijn zoontje met het trieste bericht dat een moeder van een van de kleuters plotseling is overleden.

Waarom komt hij zo dichtbij? Wat is je boodschap? Met deze laatste vraag is meteen het antwoord daar: leef! Ga voor wat écht belangrijk is. Geniet van wat je hebt en omarm het leven. Ode aan het aloude carpe diem! Dus sta ik stil bij wat me daarbij nog in de weg staat en ga vastberaden aan de slag met opruimen. Doe je mee?

In de onderstaande vier stappen bied ik je daarbij structuur en inspiratie:

Ga na wat jou belemmert om voluit te leven. Het gaat dan om energievreters; datgene wat op een negatieve manier té aanwezig is in jouw leven en je ruimte en aandacht opslokt. Ruimte die je beter kunt besteden aan de dingen die voor jou écht belangrijk zijn en waar je blij van wordt. Die eeuwige worsteling met overgewicht bijvoorbeeld. Of  die veel te volle agenda (zaten er maar meer uur in een dag!), de zorgen om een kind, lichamelijke klachten/pijn, die lat die je steeds weer te hoog legt voor jezelf, het schuldgevoel omdat je iets wilt en je je er steeds maar niet toe kunt zetten, enzovoort.

  • Schrijf alles op wat er in je opkomt. Gewoon beginnen met schrijven, niet teveel nadenken. Het gaat niet om het winnen van een literatuurprijs ;-). Laat de woorden uit je pen op papier stromen. Teken er desnoods bij. Krabbel. Doedel. Mindmap. Whatever! Doe en kijk wat er ontstaat.
  • Als ik opruim, haal ik eerst alles overhoop waarna ik in stapeltjes ga ordenen: kan weg, ga ik wat mee doen, wil ik bewaren en berg ik op, etc. Kijk en lees naar wat je op papier hebt gezet. Welke stapeltjes kun jij maken? Zie je een patroon?
  • Kies hieruit nu maximaal vijf dingen die je op dit moment het liefst wilt opruimen. Noteer bij elk punt hoe lang je er al last van hebt en geef de mate van ‘last hebben van’ per punt een rapportcijfer. Des te hoger het cijfer, des te meer het je in de weg staat om voluit te leven.
Je bent goed bezig! Dat je dit leest, betekent dat je een moment voor jezelf hebt. Dat je nadenkt over het bovenstaande, betekent dat je stil staat bij wat er bij jou speelt en wat je voelt. Het bekende ‘stil staan om vooruit te komen’.

Ik daag je nu uit om te gaan dromen, fantaseren, visualiseren, voelen! Bekijk jouw top vijf eens met andere ogen en vraag jezelf bij elk punt af wat er zou veranderen in je leven als het zomaar ineens verdwenen is uit je lijstje. Het is er niet meer, je hebt er geen last meer van. Hoe is dat? Hoe ziet dat eruit? Hoe voelt dat? En nog belangrijker: wat doe je wat je niet deed toen het er nog wel was?

Alles kan, mag en is mogelijk, je bent tenslotte aan het dromen. Het kan heel motiverend en inspirerend werken om je droom na afloop zo tastbaar mogelijk te maken. Hoe je dat doet, laat ik aan jouw creativiteit over. Gebruik tekst, kleur, beeld, enzovoort.

Als het goed is heb je jezelf bij de vorige stap een flinke worst voorgehouden en wordt het steeds aantrekkelijker om op te gaan ruimen. Maak dan nu een opruimplan en stel per punt vast wat er nodig is om het op te ruimen. Wat ga je wanneer doen? De cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed die Stephen R. Covey beschrijft in het boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ is een mooi hulpmiddel.

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Stephen R. Covey

Iedereen maakt zich druk om van alles en nog wat: over je gezondheid, of anderen je aardig vinden, over de manier waarop je leidinggevende dingen regelt, over zinloos geweld, over problemen in het onderwijs enzovoorts. Stephen Covey, een Amerikaans organisatiepsycholoog noemt dit de Circle of Concern: de cirkel van betrokkenheid.

Aan sommige zaken waar jij je druk over maakt kun je iets doen, maar aan lang niet alles. Binnen de Cirkel van betrokkenheid is de Circle of Influence, de cirkel van invloed. Die geeft het gebied aan waarin je iets kunt veranderen.

Wanneer je cirkel van betrokkenheid veel groter is dan je cirkel van invloed, dus wanneer jij je druk maakt over veel zaken waaraan je niets kunt veranderen, voel jij je op den duur boos, gefrustreerd of zelfs ziek. Bovendien krimpt je cirkel van invloed verder, omdat alle energie opraakt door zinloos getob.

Er zijn twee manieren om ervoor te zorgen dat de cirkel van invloed de cirkel van betrokkenheid meer gaat overlappen. Allereerst door je cirkel van invloed te vergroten. Dat kan door datgene waarvan je last hebt aan te pakken, of door je overtuigingskracht en sociale vaardigheden in te zetten om andere mensen tot verandering te bewegen.

Wanneer dat allebei niet lukt, is het noodzakelijk je cirkel van betrokkenheid te verkleinen. Je kunt bijvoorbeeld een baan kiezen in een organisatie die meer bij je past, of je werkwijze veranderen. Meestal kun jij je energie beter besteden aan het veranderen van jezelf dan aan het veranderen van de wereld…

Bedenk per punt uit jouw top vijf of het in je cirkel van betrokkenheid hoort of in je cirkel van invloed:

  • Als het in je cirkel van betrokkenheid hoort: laat het los. Dat ruimt al lekker op! Loslaten kan best lastig zijn… Laat je inspireren door het boek ‘Los leven’ van Jan Wolter Bijleveld en Ingeborg Deana.
  • Hoort het in je cirkel van invloed: wat kan een eerste stap zijn om er iets aan te doen? Bedenk dat en zet die eerste stap! Wees realistisch, dat werkt motiverend en de kans op succes is dan groter. Je hebt er niets aan, en het kost energie, als je straks niet kunt waarmaken wat je hebt bedacht.

Misschien begin je al te stralen. Het kan ook goed zijn dat je je juist minder goed gaat voelen. Wat je aan het doen bent, is concreet maken wat je in de weg zit en wat je anders wilt. De een gaat daarvan bruisen van energie en staat te popelen om in de actie te gaan. Voor de ander kan het een confrontatie zijn met iets wat al langer bewust of onbewust is weggestopt omdat ‘ermee aan de slag gaan’ in een onbereikbaar universum lijkt te liggen. Voor degenen die zich in dit laatste herkennen: hou je doel voor ogen! Leven in plaats van geleefd worden. Gaan voor wat echt belangrijk is voor jou. Bovendien hoef je niet alles alleen te doen. Maak ‘hulplijnen’ onderdeel van jouw plan. Wat kun je zelf en waar kun je wel wat hulp bij gebruiken?

Hulp nodig bij het opruimen?
Bijvoorbeeld omdat je wel weet wat je in de weg staat om voluit te leven, maar geen idee hebt hoe je het opruimen ervan moet aanpakken. Of omdat loslaten je zwaarder valt dan gedacht. Een eerste gesprek van 1 uur is gratis en biedt een voorproefje van wat coaching hierbij voor je kan betekenen. Een afspraak maken kan telefonisch: 06 39 77 54 76. Of stuur mij een mail.

De basis van jouw voluit leven plan is gelegd. Nu aan de slag met de uitvoering! Enneh…vergeet niet te genieten van wat je onderweg tegenkomt, want ook dat is voluit leven :-).

Opgeruimd? Dan is er ruimte ontstaan om (nog meer) voluit te leven! Hou vanaf nu de regie, anders zit je binnen de kortste keren weer tussen de rommel.

En het mooie is, eigen regie is geen rocket science. Evenmin is het alleen maar weggelegd voor bepaalde mensen. Iedereen doet het. Bewust of onbewust. Eigen regie is simpelweg gaan voor wat het beste bij je past en wat je nodig hebt om je vitaal te voelen. Achter het stuur zitten van je eigen leven. En dat doen we altijd al. Baby’s hebben honger, gaan huilen en krijgen eten. We staan ’s ochtends op en doen kleding aan die we leuk vinden en waar we ons lekker in voelen. Soms is zelfregie moeilijk. Dan weet je niet (meer) wat het beste bij je past. Of de waan van de dag slokt al je vermogen op om te voelen wat je nodig hebt om voluit te leven.

Toch kun je altijd terugvallen op jouw innerlijke kompas door na te gaan wat voor jou écht belangrijk is en daar vanuit keuzes te maken in het dagelijkse leven of voor je toekomstplannen. Wil jij op een ontspannen manier stil staan bij wat voor jou belangrijk is en gun je jezelf een  inspirerende ochtend of middag, meld je dan aan voor een werksessie Waardenvol leven en ontvang als lezer van dit artikel 10% korting. Na afloop zit je gegarandeerd weer steviger in de bestuurdersstoel.