Over Maaike

Laten we kennis maken!

Beeldkracht Coaching | Maaike Schuurman | IJsselstein | 06 39 77 54 76

maaike@beeldkrachtcoaching.nl

De keerzijde van de medaille

Opgevoed vanuit de overtuiging dat een goede opleiding en baan essentieel zijn om te slagen in het leven, ontwikkelde ik aardig wat doorzettingsvermogen. In combinatie met een flinke dosis zelfdiscipline maakte ik mooie stappen in mijn school- en studietijd en later in mijn loopbaan.

Toch ontdekte ik dat er ook een keerzijde zat aan het verhaal. Tijdens dat harde, serieuze werken – in de twee banen als projectmanager in een dynamische, commerciële omgeving – vergat ik vaak de tijd te nemen om stil te staan bij wat ik écht belangrijk vond. Inmiddels weet ik dat regelmatig stil staan essentieel is om vooruit te komen, destijds negeerde ik de wijze woorden van mijn hart nogal eens.

Het roer om
Ik was goed in wat ik deed, kreeg veel waardering van mijn leidinggevenden, collega’s en klanten. Maar ik deed het op kracht en niet vanuit mijn hart. Het gevoel dat mijn missie op een heel ander vlak lag dan het werk dat ik deed sluimerde altijd op de achtergrond. Maar op welk vlak dan? Een ingewikkelde vraag waar ik het antwoord echt niet op wist. Doorgaan met waar ik goed in was lag voor de hand…en dat deed ik lange tijd.

Totdat ik een belangrijke beslissing moest nemen in mijn carriere waarvan mijn ratio (en veel mensen om mij heen) zei dat het een prachtige kans was. Zo’n kans zou ik nooit meer krijgen. M’n gevoel zei iets heel anders en moest alle zeilen bijzetten om gehoord te worden (“Dit past niet bij je!”). Wat lukte…

Ik schakelde de hulp in van een coach om te onderzoeken wat wél bij me past. De knop ging uiteindelijk om en ik besloot voor ander soort werk(omgeving) te gaan. De spiegel en respectvolle confrontatie die mijn coach me bood, heeft me enorm geholpen. Ik realiseerde me: dat wil ik ook betekenen voor een ander, iemand in zijn kracht zetten, zodat hij of zij weer zelf verder kan! Mensen helpen in plaats van organisaties en merken. Na twaalf mooie jaren als projectmanager in de reclame- en communicatiebranche ben ik een coachopleiding gaan volgen met aansluitend diverse specialisatie trajecten. Sinds 2010 begeleid ik als coach mensen bij levensvragen en hun persoonlijke ontwikkeling. Van inzicht naar actie!

Daarnaast werk ik voor Borstkankervereniging Nederland. Daar zet ik me ervoor in dat mensen die te maken krijgen met borstkanker weer/meer houvast ervaren tijdens en na de behandeling(en). En ik draag eraan bij – o.a. door samenwerking met en training en coaching van zorgverleners – dat patiënten beter betrokken worden bij beslissingen over wat voor hen de best passende behandeling is (Samen beslissen).

Mijn drijfveer als coach
Ik heb ervaren – zelf en bij mijn klanten – dat er soms best lef voor nodig is om ‘gewoon’ jezelf te zijn. Lef om de angst voor mogelijke afwijzing te overwinnen, die onlosmakelijk is verbonden met de oerbehoefte van ieder mens om ‘erbij te willen horen’. En die je afhankelijk kan maken van de goedkeuring van anderen. En de angst voor mislukking die kan maken dat je niet verder komt.

Het is mooi om te zien hoe deze benodigde lef tijdens de coaching groeit bij mijn klanten. Bijvoorbeeld doordat ze met meer zelfinzicht en zelfvertrouwen vanuit een helicopterview kunnen kijken naar de eigen situatie en daaraan gekoppelde gevoelens, gedachten en gedrag. Bewust keuzes maken die écht bij ze passen – in plaats van zich te laten leiden door bijvoorbeeld emoties, belemmerende overtuigingen of oordelen – wordt ineens makkelijker.

Ik ervaar steeds weer hoeveel ruimte dit geeft en hoe fijn het is om in die helikopter te stappen en steeds vaker ‘gewoon’ jezelf te kunnen zijn. Ik deel de ervaringen van het pad dat ik loop en hoop anderen hiermee te inspireren. Ik heb de ene kant van de medaille (werken op kracht) lang ervaren en weet nu hoeveel het oplevert om vanuit inzicht (meer) regie te kunnen pakken: de medaille te kunnen omdraaien naar werken vanuit je hart! De ontpanning en ontwikkelingsruimte die dat geeft, gun ik iedereen. Hier ligt mijn grootste drijfveer als coach.

Mijn cv

 • eLearning Intodrives en nagesprekken drijfverenscan onder supersvisie. Sinds mei 2018 gecertificeerd om de Intodrives drijfverenscan in te zetten.
 • Masterclass Vitaliteitscoaching (BGL en partners): Vitaliteitscoaching helpt mensen – zowel op individueel als organisatieniveau – die in disbalans zijn geraakt en die hun levens- en werklust zijn kwijtgeraakt bij het hervinden van hun vitaliteit.
 • Verdiepingsmodule Toekomst in beeld (BGL & partners): Een specialisatie waarbij je als coach leert hoe je je op verbeeldingskracht kunt richten in een coachtraject.
 • Co-trainer opleiding tot coach (BGL & partners): In de opleiding tot coach bij BGL & partners vormt de co-trainer de rode draad in de opleiding en is de vraagbaak voor de studenten. De co-trainer observeert de oefengroepjes, geeft gerichte feedback en volgt de ontwikkeling van de individuele cursisten. Indien nodig worden er door de co-trainer individuele coachgesprekken met ze gehouden met als doel hun ontwikkeling als coach op de juiste manier verder in beweging te zeten.
 • Opleiding tot coach: Een intensieve en praktijkgerichte post-HBO opleiding bij BGL & partners. Getoetst  en akkoord bevonden door de Nederlandse Orde van BeroepsCoaches (NOBCO).
 • Specialisatie Leiderschapsontwikkeling (BGL & partners): Een training met methodieken om managers te coachen in authentiek leiderschap. Vanuit het motto: “Je authenticiteit is leidend als je de intentie hebt om vanuit je missie je omgeving op een hoger plan te brengen. Je hoeft niks gevonden te worden, want je weet al wie je bent, waar je voor staat en wat je komt doen. Je missie is onvoorwaardelijk het beste geven van jezelf.”
 • Hbo opleiding Communicatie-creatief: Een veelzijdige communicatieopleiding aan de Ichthus Hogeschool in Rotterdam, destijds door de landelijke visitatiecommissie beoordeeld als één van de beste van Nederland: ‘Studenten worden opgeleid tot strategische denkers en zijn in staat communicatieprocessen in goede banen te leiden.’

 

 • Leuk & leerzaam

 • BinnensteBuiten

  ...is de inspiratiemail van Beeldkracht Coaching. Met teksten en beelden die inspireren om meer tijd voor jezelf te creëren, vaker te doen wat bij je past en te leven in plaats van geleefd te worden. Schrijf je in en ontvang een aantal keer per jaar een mail.