Tips om écht op te laden deze zomer

Energie door ontspanning

Als er één voorwaarde belangrijk is om te komen tot meer ontspanning dan is dat ruimte. Ruimte (tijd) hebben om de ontspannende activiteit te kunnen ondernemen. En ruimte in de zin van (innerlijke) rust en stilte. Om je lichaam en geest in staat te stellen ook écht te kunnen ontspannen en met aandacht – in het nu – te doen wat je doet. Tijd en rust dus. Bij langdurig gebrek aan deze twee ingrediënten zul je steeds minder goed kunnen ontspannen. Mijn tips verdeel ik daarom in twee categoriën:

1. tijd maken
2. (innerlijke) rust creëren

Het codewoord om te komen tot meer tijd en rust in je leven is in mijn optiek loslaten. Herken welke tips bij jou passen en vraag je bij het lezen ervan eens af; wat moet ik loslaten?

Tijd maken

Boekentip
Loslaten. Een werkwoord dat minutieus onder de loep is genomen door het duo dat het lsltn-label bedacht en er drie inspirerende boeken over schreef. Hun laatste boek heet Losleven en staat vol inspiratie over hoe je makkelijker, losser en dus meer ontspannen leeft dan in de waan van de dag met volle agenda’s, verwachtingen en verplichtingen.

Vraag je eens af…
Een gejaagd gevoel. Terwijl je iets aan het doen bent, ben je in je hoofd al met het volgende bezig. Herkenbaar? Leer aan om – als je in deze modus zit – jezelf steeds de volgende twee vragen te stellen: Moet dit echt? Moet dit nu? Alleen al door die vragen te stellen, is er een moment van rust. Je doorbreekt de vanzelfsprekendheid van het maar doorgaan en afwerken van things-to-do lijsten waaraan je gewend bent geraakt. Je zult zien dat er heel wat dingen zijn die best even kunnen wachten…of gewoon afvallen.

Prioriteiten stellen
Lukt bovenstaande niet ‘on the flow’, plan dan een moment in om prioriteiten te stellen. Geen ruimte voor in je agenda? Wees streng en máák ruimte of doe het tijdens je vakantie. Bij stress kom je op een punt dat alles belangrijk lijkt. Als je afstand neemt en je afvraagt wat nu eigenlijk écht belangrijk is, ga je kleurverschil opmerken in alle taken, werkzaamheden en verantwoordlijkheden die jouw aandacht en energie vragen. Verdeel ze over de volgende categorien:

  • Echt belangrijk. Hier kom je niet onderuit. Aan de slag dus en neem daarbij in ieder geval de volgende tip mee, zodat je zo ontspannen mogelijk bij de eindstreep aan komt.
  • In mindere mate belangrijk. Vraag je af wat je hiervan minimaal moet doen om een tevreden gevoel te behouden. De rest schrap je, delegeer je of stel je uit.
  • Doet er eigenlijk niet toe. Hoppakee, de prullenbak in!

Zo ontstaat er ruimte die je kunt gebruiken om te doen wat je wilt (energiegevers!). Een manier om ‘moetjes’ in te wisselen voor ontspanning.

Je bent je eigen grenswachter
Plan dagelijks ontspanningsmomenten in, ook al heb je nog heel wat things-to-do af te werken en een enorme deadline. Als je jezelf pas rust gunt zodra alles af is, is de kans groot dat je je grens over gaat en échte ontspanning daardoor lastiger wordt. Als je tussendoor ontspant voorkom je vervelende stress gerelateerde klachten en krijg je meer energie. Bovendien werk je effectiever en vaak met beter resultaat. Het kan al zo simpel zijn als achter je computer vandaan komen om te lunchen, vijf minuten de tijd nemen voor een korte, ontspannende ademhalingsoefening of een kopje koffie in de zon.

(Innerlijke) rust creëren

Aandacht
Kies ervoor om wat je doet met aandacht te doen: Minder multitasken en je aandacht vestigen op één ding tegelijk. Een training of cursus Mindfullness kan nuttig zijn als je hier moeite mee hebt. Mindfulness is aandachtstraining. Het is ook het vermogen om op te merken wat zich aan je voordoet en hoe je daarop reageert zonder oordeel. Als je dit vermogen bij jezelf traint, versterk je tegelijk je intuïtie en leer je meer vertrouwen op je gevoel. Een mooie bijkomstigheid, want dit helpt je als je vaak je grensen overgaat. Je lichaam en je hart geven vaak wel aan wat je van iets vindt – of wat goed of juist niet goed voor je is – en dat leer je op te merken. Minder hoofdwerk, meer ontspanning!

Gericht op de zon
Richt je op wat goed gaat in plaats op wat niet goed gaat; stap in de zon, voel de warmte en ontspan. Daarin kun je jezelf trainen. Bijvoorbeeld door elke dag minstens drie dingen op te schrijven die je die dag goed hebt gedaan, waar je blij van werd of die je een trots gevoel gaven. Door je te richten op de positiviteit in je leven, ervaar je meer tevredenheid. En dat ontspant!

Wees jezelf
Doe je teveel wat anderen zeggen of verwachten dan is de kans groot dat je niet lekker en ontspannen in je vel zit. Draai dit eens om: Wees jezelf en je zit lekker en ontspannen in je vel. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je weet wat je wilt en wat jij belangrijk vindt, hoe makkelijker het is om jezelf te zijn en bij jezelf te blijven. Zelfkennis kost veel tijd, maar is de beste weg om te bewandelen voor een ontspannen leven. Wat wil je? Hoe ziet je ideale leven eruit? Als je dat (nog) niet weet, schakel dan hulp in. Bijvoorbeeld van een coach.

Merk je dat je het lastig vindt om bij jezelf te blijven? Neem dan contact op. Coaching waarbij je inzicht krijgt in wat je wilt, waar je pure kracht ligt en wat écht bij je past – en ook in de valkuilen die je ervan weerhouden om jezelf te zijn – kan voor jou een uitkomst zijn. Resultaat van de coaching: Meer ontspanning, energie en (werk)plezier.

Ontprikkelen
Om te voorkomen dat je emmer met spanning overloopt, is voldoende slaap en regelmatig ‘ontprikkelen’ belangrijk. Acht uur slaap per etmaal is gezond. Ontprikkelen doe je simpelweg door de prikkeldrukte om je heen sterk te reduceren. Voor mij is dat bijvoorbeeld alleen zijn en zoveel mogelijk stilte opzoeken. Een avondje alleen thuis zonder tv, telefoon of computer bijvoorbeeld en doen waar ik op dat moment zin in heb. En hardlopen in de polder of – voorzien van mijn camera – wandelen in het bos waar ik de energie van de natuur er gratis bij krijg. Het niet continu checken van je telefoon, maar één of twee vaste social media momenten op de dag instellen, geeft ook minder pikkels en meer rust.

Het komt zoals het komt
Bijna vakantie na een lange tijd hard werken. Even geen werk en weg uit de waan van de dag. Mijn advies: maak geen plan(en). Of iets genuanceerder; hou je niet vast aan gemaakte plannen als het op het moment zelf niet goed voelt of anders loopt. Niets kan zo lekker zijn als, voorafgaand aan je vakantie, bedenken welke leuke dingen je straks allemaal gaat doen. Maak vooral die things-to-do en must-see lijstjes als je er energie van krijgt, maar laat ze heel snel los als je maar even het gevoel hebt dat ze je in de greep hebben. Geef je over aan je gevoel, aan het hier en nu. Doe waar je op dat moment zin in hebt en ontspan!

PS: Deze tip werkt ook prima als je niet op vakantie bent 😉

Haleluja haalbaarheid
Gespannenheid komt in de basis voort uit een verschil tussen de realiteit en jouw doel (of wens). De huidige situatie bevalt je (nog) niet. Jij wilt iets anders dan er nu is. Je doel is nog niet bereikt en je kunt pas écht ontspannen als dat wel zo is. Daar komt een flinke schep gespannenheid bovenop als je doel ook nog eens onbereikbaar is of lijkt (zie ook de volgende tip). Zorg dus in de eerste plaats voor concrete, haalbare doelen en wensen; wees realistisch. Als je iets wilt veranderen in je leven, zorg er dan voor dat het iets is waar jezelf invloed op hebt of wat binnen jouw mogelijkheden ligt.

Over controle gesproken
De behoefte aan controle is menselijk. Controle zit bijna altijd in je hoofd, want je probeert met je gedachten meer grip te krijgen op uitdagingen in de toekomst. Dan is de angst er niet meer dat je faalt en kun je ontspannen. Toch is het juist door die (overmatige) behoefte aan controle dat je gestrest raakt. De toekomst is namelijk niet te controleren, want die is nog niet gebeurd. Verloren energie dus en frustratie omdat je nooit echt controle krijgt op deze manier. Sta daar wat vaker bij stil als je je weer eens druk maakt over wat je allemaal moet doen en laten om ervoor te zorgen dat het straks goed gaat. ’s Avonds in bed heb jij echt geen invloed op hoe je morgen die belangrijke presentatie geeft. Je kunt beter gaan slapen zodat je de volgende dag fris en uitgerust bent.

Voel je je té gespannen om de tips op te pakken die je aanspreken? Probeer dan eens de eenvoudige ademhalingsoefening die staat beschreven onderaan mijn artikel ‘Adem: reddende engel bij stress.’ Of neem contact met me op om tijdens een gratis kennismakingsgesprek om te kijken of een individueel programma Vitaliteitcoaching iets voor jou is. Daarbij werk je onder begeleiding aan ontspanning van lichaam en geest en het vergroten van je stressweerstand.